O tradycyjnym piecu węglowym
Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:
wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe
Wybór pieca
Jak wybrać odpowiedni do naszych potrzeb piec? W zależności od budowanego obiektu najlepsze może być zupełnie różne rozwiązanie. Warto więc skorzystać z porad specjalisty z tej branży. Właściwie każdy dystrybutor różnego rodzaju kotłów oferuje nam profesjonalne doradztwo w tym zakresie. Jest to bardzo ważne, ponieważ w ostatnich latach na rynku pojawiło się wiele innowacyjnych rozwiązań, za którymi trudno nadążyć człowiekowi niezwiązanemu z tą branżą. Wobec tego warto zdecydować się na skorzystanie z takiej porady. Bardzo często inwestor decyduje się również na zatrudnienie profesjonalnej firmy odpowiadającej za montaż tego typu urządzeń. Trzeba przyznać, że jest to jedno z najlepszych rozwiązań, ponieważ dzięki temu uzyskujemy bezpieczeństwo, że instalacja została wykonana poprawnie.
Proces konwekcji
Konwekcja jest jednym z kilku mechanizmów transportu energii cieplnej (wymiany ciepła), np. przenoszenie za pomocą dyfuzji molekularnej, dyfuzji turbulencyjnej, adwekcja (przenoszenie, konwekcja) ciepła. Konwekcja jest wydajnym sposobem przekazywania ciepła, ale jednocześnie silnie zależnym od substancji i warunków w jakich zachodzi. Konwekcja w atmosferze i wodzie ma duże znaczenie w kształtowaniu klimatu i pogody na Ziemi.
Wyróżnia się:
Konwekcję swobodną ? ruch płynu jest wywołany różnicami gęstości (ciśnienia) wywołanymi różnicą temperatur.
Konwekcję wymuszoną ? występuje ruch płynu niewynikający z konwekcji, wywoływany przez czynniki zewnętrzne urządzenia wentylacyjne, wiatr itp.
W układach fizycznych często występuje konwekcja mieszana, będącą złożeniem obu typów konwekcji. Ilość przekazanego ciepła przez konwekcję zależy od szybkości ruchu płynu, dlatego w celu zwiększenia przekazywania ciepła w komputerach, chłodnicach samochodowych itp. stosuje się wentylatory zwiększające prędkość przepływu powietrza.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Konwekcja