Podstawy wędzenia
Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.
Tradycyjna polska kiełbasa - nasz skarb narodowy
Trend na tradycyjną polską żywność ma się dobrze, co bardzo cieszy. Zachłysnęliśmy się nowościami z obcych kuchni, pokochaliśmy pizzę, polubiliśmy sushi i odkryliśmy amerykańskie burgery. Pora wrócić do naszych, tak bardzo wyjątkowych smaków. Wiecie z czego słynie Polska? Z kiełbasy. To, co wyróżnia naszą kiełbasę jest proces tradycyjnego wędzenia. Te smaki docenili inni, i dosłownie - podbiliśmy podniebienia Europy. Warto więc pamięta o tym, by nasze kulinarne tradycje traktować jak dziedzictwo kulturowe. Uważam, że psucie smaku poprzez "wyrafinowane" dodatki typu glutaminian sodu, naprawdę nie powinno uchodzić producentów na sucho. Promujmy, dobrą, prawdziwą i wysokiej jakości, polską żywność!
Jak wędzić w domowym zaciszu?
Coraz więcej osób posiadających ogródki działkowe lub przydomowe decyduje się na samodzielne wędzenie. Nic tak pięknie nie pachnie jak samodzielnie przygotowane wędliny i kiełbasy. Nie zawierają one chemicznych dodatków oraz znacząco różnią się smakiem od tych kupnych. Nic więc dziwnego, że rozwiązanie to znajduje coraz więcej zwolenników. Wystarczy kawałek ogródka w którym zmieścimy prostą do stworzenia konstrukcję wędzarni i dobre chęci. Po jej wykonaniu należy zapoznać się z przepisami na różnego rodzaju wyroby wraz z informacjami o tym, jakie drewno należy do nich dobrać. To właśnie odpowiedni rodzaj drzewa gwarantuje wyjątkowy smak, zapach i kolor wędlin.