Zdrowy ruch i zdrowe odżywianie...

a dieta to tak naprawdę czynnik kluczowy, decydujący o tym jak skuteczne będą nasze treningi. Nie ważne czy jest to trening mający na celu zwiększenie masy mięśniowej, poprawienia rzeźby czy po prostu trening dla spalenia tłuszczu

Zdrowy ruch i zdrowe odżywianie... Wybierając markę odżywek warto kierować się wszelkimi opiniami. Bardzo ważna jest czystość. Generalnie można poradzić się w jakimś sklepie, np. .

Podstawa to dobra dieta

Odpowiednia dieta to tak naprawdę czynnik kluczowy, decydujący o tym jak skuteczne będą nasze treningi. Nie ważne czy jest to trening mający na celu zwiększenie masy mięśniowej, poprawienia rzeźby czy po prostu trening dla spalenia tłuszczu. Dieta to podstawa i każdy trener to powie.

Najważniejsze to unikać podjadania i słodkich, tzw. pustych kalorii, które mogą spowodować brak efektów treningu. Ważne jest też nawodnienie organizmu i ogólny bilans minerałów i składników odżywczych w diecie codziennej.


Smakowe odżywki

Odżywki białkowe najczęściej są sprzedawane w postaci proszku, który osoba zażywająca ten produkt rozpuszcza w odpowiedniej ilości wody. W związku z tym, że substancje białkowe nie mają zbyt przyjemnego dla konsumenta smaku, do większości produktów takich, jak odżywki białkowe jest dodawana substancja smakowa.

I tak, możemy obecnie na rynku spotkać odżywki nie tylko o popularnych owocowych smakach, jak na przykład smak truskawkowy czy wiśniowy, ale także o bardziej wyszukanych. Do rzadziej spotykanych smaków należą na przykład odżywki o smaku tiramisu czy o smaku ciasteczek. Różne smaki są związane także z różną zawartością białka w konkretnej odżywce.


O białkach

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.