Sięgnij po wędzone potrawy dla zdrowia
Każdy z nas wie, jak ważne jest dla naszego zdrowia utrzymanie zbilansowanej diety. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkie niezbędne mu do funkcjonowania składniki. Niestety w sklepach możemy spotkać coraz więcej żywności przetworzonej, która zawiera wiele konserwantów i wzmacniaczy smaków. Chcąc więc odżywiać się zdrowo, musimy jeść monotonnie lub wziąć sprawy w swoje ręce. Najlepszym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety jest wprowadzenie produktów wędzonych. Mają one intensywny smak i aromat, a wytwarzane i wędzone samodzielnie zawierają wiele dobroczynnych składników. Oprócz najpopularniejszych kiełbas i wędlin możemy także wędzić zdrowe i niskokaloryczne mięso drobiowe, a także ryby czy sery.
Jak wędzić w domowym zaciszu?
Coraz więcej osób posiadających ogródki działkowe lub przydomowe decyduje się na samodzielne wędzenie. Nic tak pięknie nie pachnie jak samodzielnie przygotowane wędliny i kiełbasy. Nie zawierają one chemicznych dodatków oraz znacząco różnią się smakiem od tych kupnych. Nic więc dziwnego, że rozwiązanie to znajduje coraz więcej zwolenników. Wystarczy kawałek ogródka w którym zmieścimy prostą do stworzenia konstrukcję wędzarni i dobre chęci. Po jej wykonaniu należy zapoznać się z przepisami na różnego rodzaju wyroby wraz z informacjami o tym, jakie drewno należy do nich dobrać. To właśnie odpowiedni rodzaj drzewa gwarantuje wyjątkowy smak, zapach i kolor wędlin.
Wędzenie dla każdego
Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.