Kulinarnie - gotowanie

zęsienie. Więc co wybrać? Ile zapłacić? Cóż - jeśli czas w kuchni spędzasz okazyjnie, to nie warto wydawać dużych pieniędzy na wysokiej jakości sprzęt - po prostu się zmarnuje. Ale jeśli gotowanie to Twoja prawdziwa pasja - to war

Kulinarnie - gotowanie Gotowanie to przyjemność. Poszukujesz dobrych garnków i patelni? Zapraszamy

Dużu wybór

Na rynku mamy garnki zrobione z różnych materiałów - teflonowe, emaliowane, miedziane, tytanowe... Zatrzęsienie. Więc co wybrać? Ile zapłacić? Cóż - jeśli czas w kuchni spędzasz okazyjnie, to nie warto wydawać dużych pieniędzy na wysokiej jakości sprzęt - po prostu się zmarnuje. Ale jeśli gotowanie to Twoja prawdziwa pasja - to warto dobrze przemyśleć wybór garnków i patelni. Znaczenie ma również to na czym gotujemy - płyty indukcyjne mają swoje specyficzne wymagania, nie każdy garnek "odpali". Na szczęście większość dostępnych obecnie w sprzedaży naczyń do gotowania bez problemu działa na indukcji.


O jedzeniu w internecie

Na pintereście zdjęcia kulinarne są jednymi z najpopularniejszych. Niektórzy mogą odnieść wrażenie, że w ogóle zrobiła się jakaś moda na gotowanie, jedzenie, łażenie po restauracjach, zakładanie i śledzenie blogów kulinarnych, itd.

Oczywiście malkontentów, którzy głoszą złote myśli w stylu "jak się można żarciem zachwycać" w kraju nad Wisłą nie brakuje. A ja zapytam serio - co to komu przeszkadza, że ludzie interesują się jedzeniem? I czy to nie jest pozytywne zjawisko, zwłaszcza w erze zalewu śmieciowym żarciem, w erze otyłości w śród dzieci i nastolatków? No cóż - wszystkim się widocznie nie dogodzi.

Zazwyczaj potrawy przedstawione na zdjęciach to całkiem zdrowe propozycje. Co raz więcej blogów kulinarnych pokazuje przepisy na wartościowe dania, z nieprzetworzonych produktów, na odchudzone desery, itd. To naprawdę warto promować!


W czym gotować?

Większość z nas gotuje posiłki w domu. Bardzo ważne jest, żeby dobrze wybrać garnki i patelnie - mają nie tylko służyć nam przez lata, ale nie mogą przecież szkodzić. Wszystko co ma kontakt z żywnością powinno być wykonane z odpowiedniej jakości materiałów, nie może wchodzić w reakcje z jedzeniem, na przykład pod wpływem wysokiej temperatury. Nie bez powodu nie sprzedaje się już aluminiowych naczyń bez dodatkowych powłok (np. powłoka teflonowa na patelni). Czasem warto wydać więcej na porządny komplet garnków, który będzie nam służył kilkanaście, nawet ponad 20 lat, niż skusić się na promocję w markecie.